Framilla koulutti Indoressa

”Ennen tätä koulutusta ja mukaanpääsyä naisten oma-apuryhmään en juuri käynyt ihmisten ilmoilla, sillä häpesin itseäni enkä kokenut itseäni tarpeelliseksi”, kertoo 18-vuotias nuori Kiran, joka juuri sai käteensä todistuksen ompelijan koulutuksesta.

Puolitoista vuotta sitten asetimme tavoitteeksi isommalla porukalla kerätä rahat 200 ammatti- ja talouskoulutusstipendiin naisille ja nuorille Intian Indoren slummialueella. Framilla ja Folk kohdensivat tänä vuonna hankkeeseen joulutervehdysvarat. Lisäksi kolmen naisen F-tiimi, Unna Framillasta sekä  Elina ja Marja Mainostoimisto Folkista, reissasivat paikan päälle tapaamaan koulutukseen osallistuneita ja raportoimaan hankkeen tuloksista.

Kokemamme veti sanattomaksi. Saimme olla jakamassa todistuksia nyt jo valmistuneille ompelijoille, autokuskeille ja lyhyen virkamieskoulutuksen suorittaneille. Pelkästään nainen ratissa oli jo monelle uusi näky!

Naisten tarinat siitä, mitä pieni muutos voi vaikuttaa, ovat puhuttelevia, emmekä selvinneet kyynelittä. Jäimme isosti saamapuolelle. 

Vierailimme yhden ompelijaksi valmistuneen nuoren naisen kodissa (kts. ryhmäkuva vihreää seinää vasten).  Perheen ainoa palkansaaja on ollut äiti, kahden euron päivätuloillaan. Isä oli sokeutunut aiemmin, ja lisäksi huollettavana oli kaksi muuta lasta ja isoäiti. Tyttären tutkinnon ja uuden työn ansiosta perheen tulot kaksinkertaistuivat. Silti sekään ei vielä riitä nostamaan perhettä pois slummista. Jotta voisi rakentaa elämää slummin ulkopuolella – maksaa perheasuntoa, ruokaa, liikennettä, muita tärkeitä välttämättömiä kuluja –  maksaisi se vähintään noin 50 000 rupiaa eli noin reilu 600 euroa kuussa. Tyttären valmistuminen herättää toivoa siitä, että hän saisi paremmin palkatun työn ja elämä etenisi.

Slummien miljonääriksi on pitkä tie

Indore on huutomerkki siitä, mitä naisten taloudellinen voimaantuminen ja itsenäistyminen merkitsee. Intiassa myös #metoo –liike on saanut vahvan jalansijan, sanomalehdet uutisoivat sitä isosti ja päivittäin. ”Nyt ei naiseni enää tottele minua”, on moni yhteisön mies ihmetellyt, kun nainen alkaa tienata omaa rahaa.  Naisen tulot voivat silti pelastaa perheen kuilun reunalta. Siksi kouluttautumisella on erityinen merkitys. 

Slummialueella on myös perustettu naisten oma-apuryhmiä, jotka keräävät kultakin jäseneltä yhteiseen kassaan rahaa 150 rupiaa kuussa  (noin 2 euroa, eli yhden päiväpalkan verran), ja josta naiset voivat tarvittaessa lainata rahaa toisiltaan, esimerkiksi perhejuhliin tai pikkuiseen yritystoimintaan. Ja lainat on aina maksettu takaisin. Nyt kaikille on avattu omat pankkitilit ja nimetty jopa oma pankkivirkailija, kertoi ryhmän kolmikymppinen puuhanainen Shameem ylpeänä.

Raha ei silti ole se juttu, vaan itseluottamus, jota omat tulot, koulutus ja ryhmän tuki on saanut aikaan. ”Aiemmin puhuminen ääneen kolmellekin ihmisille oli pelottavaa, nyt voin nousta jopa 500 sadan ihmisen eteen puhumaan”, kuvaa yksi ryhmän naisista omaa muutostaan.

Taidot yhdistettyinä omiin tuloihin on valtaa. Puhuttelevin pieni yksityiskohta oli silti se, että pienistä tuloistaan naiset lahjoittavat joka kuukausi rahaa eteenpäin, vieläkin hankalammassa tilanteeessa eläville. Tällä viikolla lahjoitus meni Hunger Free- keräykseen. Intiasta palaamme sananmukaisesti sydän kurkussa.

Unna Lehtipuu

CEO, partner
Framilla Finland Oy

PS.   Indoren projekti jatkuu vuoden loppuun, ja stipendilahjoituksia yhä kaivataan lisää. Yhden stipendin arvo on 100 e, mutta osallistua voi myös ihan pienelläkin summalla. Lahjoittajille järjestämme yhteisen tilaisuuden tammikuussa. Jos kiinnostaa tulla mukaan porukkaan, laita viestiä unna.lehtipuu@framillafinland.fi.  

Lue myös

NÄIN VAIKUTAT JUMAL- JA PAHOLAISTERMEILLÄ

  USA:n meneillään olevat presidentinvaalit olivat todellista jumal- ja paholaistermien kilpajuoksua. Kukapa voi vastustaa ehdokasta, joka väittää edustavansa vapautta tai rakkautta. Opi hyödyntämään parhaat retoriset tehokeinot omissa esityksissä Framillan...

Ministeri Kulmuni sohaisi suomalaista häpeäkulttuuria

    Case Kulmuni sai oikeutetusti aikaan keskustelua eduista ja verovaroista. Itseäni keskustelussa kiusasi sivuääninä tulleet kommentit siitä, että ministeriksi valitun henkilön pitäisi valmiiksi olla kympin viestijä. Höpönpöpö. Ei ihme, että Suomi edelleen...

Älä kirjoita keskisormella

Lentokoneen lähtö myöhästyy. Ensin näyttää siltä, että vain tunnin. Tunnin kuluttua lähtöportti vaikuttaa elottomalta. Jonkin ajan kuluttua kenttävirkailija saapuu kertomaan, että lähtö viivästyy, mutta vielä ei tiedetä, kuinka paljon. Silloin portilla odottavan...

Yritys, tässä voittoisa kaavasi pitchaukseen

Yritys, tässä voittoisa kaavasi pitchaukseen

Yritys, tässä voittoisa kaavasi pitchaukseen (eli viestinnän sparraajan kootut horror-elämykset) Kun ensimmäiset viisi digialan yritystä ovat pitäneet puolitoistaminuuttiset pitchauksensa sadan finalistin lavalla KasvuOpenissa, ymmärrän etten...

Miksi johtaja ei puhu?

Miksi johtaja ei puhu?

Miksi meidän johtaja ei avaa suutaan?  Asiantuntijaporukan kahvipöydässä virisi keskustelu siitä, miksi niin harva johtaja uskaltaa ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin, jotka linkittyvät yllättävänkin tiukasti yrityksen bisneksiin. Yhtenä esimerkkinä...

Viime hetken vinkit kesän juhlien puheenpitäjälle

Viime hetken vinkit kesän juhlien puheenpitäjälle

Puhe juhlassa on lahja – olipa kyse lakkiaisista, rippijuhlista tai häistä – ja siihen kannattaa panostaa aikaa ja ajatusta. Poimi tästä Framillan valmentajan, puheenkirjoittaja Unna Lehtipuun viime hetken vinkit puheesi rakentamiseen:  PARAS PUHE ON...

Ei tehdä tästä nyt kriisiä!

Ei tehdä tästä nyt kriisiä!

 Finnairin viestinnässä työskennellessäni jouduin usein uutislähetykseen tai haastatteluun mennessäni miettimään, mitä tälle Suomen kansalle pitäisi sanoa, kun esimerkiksi liikenne on pysähtynyt työnseisauksen vuoksi epämääräiseksi ajaksi. Asiaan on...

Tilaa Framillan uutiskirje

Liittymällä Framillan uutiskirjeen tilaajaksi annan Framillalle luvan lähettää sähköpostiini ajankohtaista asiaa viestinnästä ja kutsuja tapahtumiin. Voit milloin tahansa poistua listalta ja poistaa tietosi rekisteristämme.

Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!

Share This