USA:n meneillään olevat presidentinvaalit olivat todellista jumal- ja paholaistermien kilpajuoksua. Kukapa voi vastustaa ehdokasta, joka väittää edustavansa vapautta tai rakkautta. Opi hyödyntämään parhaat retoriset tehokeinot omissa esityksissä Framillan valmentajien opissa.

 

 
USA:n republikaanien kokouksessa komiikaksi yltyneen voimapuheen pitänyt Trumpin miniäkokelas Kimberly Quilfoyle leimasi demokraatit “sosialisteiksi, vastakohdaksi vapaudelle”: “He haluavat tuhota tämän maan ja kaiken, jonka puolesta olemme taistelleet ja pidämme tärkeänä. He haluavat varastaa vapautemme. He haluavat kontrolloida mitä ajattelette ja mihin uskotte” ja jatkoi, että “sama sosialismi, joka tuhosi muun muassa Kuuban ja Venezuelan, on pidettävä poissa kaupungeistamme ja kouluistamme”.
 
Muutama päivä myöhemmin oman puoluekokouspuheensa pitänyt presidentti Trump jatkoi samalla linjalla, kutsumalla kilpakumppani Bideniä “sosialistien Troijan hevoseksi”  ja “Amerikan mahtavuuden tuhoajaksi.” Amerikkalainen unelma on jumaltermi, jonka Trump halusi omia itselleen.

 

Jumal- ja paholaistermillä viitataan asioihin, joita lähes kaikki kannattavat – aatteellisesta tai poliittisesta väristä riippumatta. Näitä ovat esimerkiksi vapaus, ihmisoikeudet ja rakkaus. Niiden vastakohta on paholaistermi, eli ilmiö tai asia, jota on helppo vastustaa. Jos puhuja onnistuu leimaamaan vastapuolen paholaistermin edustajaksi, kuten rasistiksi, on hän saanut jo  merkittävän erävoiton.
Jumaltermillä voi yrittää peitota paholaistermejä. Kun presidentti Trumpia syytettiin rasistiksi, argumentoi hän vastaan vetoamalla turvallisuudentunteeseen: ”En ole rasisti, mutta olen hyvin huolissani turvallisuudestamme”.  Turvallisuus, kukapa sitä vastustaisi! Sen jälkeen hän juoksutti kuulijoiden eteen uutisista tuttuja, maahanmuuttoon linkitettyjä uhkakuvia. Ne kasvoivat numeroita ja tilastoja vaikuttavammaksi kuulijan mielessä.

 

Framillan kouluttaja Antti Mustakallio poimii suomalaisesta keskustelusta esiin kaksi jumaltermiä, kotimaan ja hyvinvointivaltion.  ”Nämä ovat käytännössä kaikkien kannattamia asioita. Hieman näitä heikompia jumaltermejä ovat esimerkiksi tasa-arvoyhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet. Vaikka näitäkään ei suoraan juuri kukaan vastusta, ne eivät ole poliittisia valttikortteja kaikille yleisöille”. Samalla tavoin ihmisiä kokoavia mutta hieman heikompia termejä ovat isänmaallisuus ja maanpuolustustahto. Harvat näitä vastustavat, mutta ne eivät silti resonoi vahvasti joissakin kuulijoissa.

 

Kun Suomessa käytiin kansalaiskeskustelua samaa sukupuolta olevien parien avioliitosta, keskeiseksi sanaksi nousi rakkaus. Rakkaus on voimakas jumaltermi, sillä kukaan ei halua asettua rakkautta vastaan.

 

 

 

Unna Lehtipuu muistuttaa, että erityistä syttyvän aineen käsittelytaitoa vaatii puhe, joka haastaa kuulijoiden syviä perusvakaumuksia ja olemisen peruspilareita, kuten identiteettiä, arvoja, uskontoa, politiikkaa, perhettä tai moraalia. Jos kohtaat yleisön, joka on vahvasti eri mieltä ajamistasi asioista, voit lähteä liikkeelle jumaltermeistä. Määrittele mitkä asiat yhdistävät sinua ja kuulijoita, mistä asioista olette varmasti yhtä mieltä.

 

Paholaistermien käytössä raja epäreilun mustamaalauksen ja asioiden liiallisen yksinkertaistamisen välillä hämärtyy nopeasti. Pidäkkeet siihen Yhdysvaltain vaaleissa tuntuivat olevan täysin hukassa. Siksi ennen marraskuisia vaaleja luvassa on varmasti huima määrä retorisia ylilyöntejä.

 

 
VAIKUTTAVAMMAKSI PUHUJAKSI FRAMILLAN PUHETAITO- JA ESIINTYMISVALMENNUKSISSA
Framillan valmentajilta Unna Lehtipuulta ja Antti Mustakalliolta ilmestyy kirja ”Elämäsi paras puhe” Alma Talentin kustantamana  tammikuussa.  Kirjassa parhaita neuvojaan esiintyjälle ja puhujalla antavat myös kansainväliset puheenkirjoittajat.  Unnan ja  Antin oppeihin pääset tutustumaan jo nyt: tilaa heidät kouluttamaan tiimiäsi tai sparraamaan sinua henkilökohtaisesti vaikuttavampien puheenvuorojen rakentamisessa. Räätälöimme koulutuksia luentoina, workshopeina ja yksityisvalmennuksina – ja kaikki myös etänä.
 

Tilaa Framillan uutiskirje

Liittymällä Framillan uutiskirjeen tilaajaksi annan Framillalle luvan lähettää sähköpostiini ajankohtaista asiaa viestinnästä ja kutsuja tapahtumiin. Voit milloin tahansa poistua listalta ja poistaa tietosi rekisteristämme.

Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!

Share This