Sanat yksinään eivät muuta maailmaa, vaan se, mitä ihmiset tekevät, tai valitsevat tekevänsä tai jättävänsä tekemättä puheen kuultuaan, muistutti presidentti Barack Obaman pitkäaikainen puheenkirjoittaja Cody Keenan.

Valmentajamme käyttävät usein puhetaidon ja esiintymisen valmennuksissa yhtenä esimerkkinä Obamaa ja hänen puheitaan, eikä ihme, sillä ne ovat taidokkaita, hyvärytmisiä ja puhujan eetos osuu kohdalleen. Siksi oli erityisen kiintoisaa kuunnella ja tavata hänen puheenkirjoittajaansa Cody Keenania Retoriikan kesäkoulussa kesäkuisessa Hämeenlinnassa.

Keenanin ja Obaman tiivis yhteistyö kesti 11 vuotta. Vaikka maagista reseptiä hyvään puheeseen Keenanin mielestä ei ole, kiteytti hän vinkkinsä puhujalle neljään kohtaan:

Ensiksi, ole riittävän henkilökohtainen. Rohkaistu reflektoimaan kertomiasi asioita myös oman kokemuksen ja kuulijoiden kokemuksen kautta.

Toiseksi, pidä puheesi keskustelevana, jolloin se tuntuu aidolta, ei luetulta.

Kolmanneksi, pidä puheesi tiiviinä, jottei se rönsyile liikaa.

Neljänneksi, ja ennen kaikkea, pidä puheesi ymmärrettävänä kuten puhuisit ystävälle. Ota esimerkit kuulijoittesi todellisuudesta.

Puheenkirjoittajan tehtävä on tavoittaa toimeksiantajansa autenttinen ääni: oppia hengittämään, puhumaan ja kirjoittamaan kuten hän. Obama osallistui hyvin tiiviisti puheidensa ideoimiseen ja tuottamiseen.

– Minulta kysytään usein, kirjoittaako Obama itse puheensa, kertoi Keenan ja läväytti kuvaruudulle kuvan paperiarkeista, joissa näkyi selvästi Obaman tekemät useat kymmenet lisäykset ja korjaukset Keenanin ehdotukseen presidentin puheeksi. Lisäksi presidentti oli käsin jatkanut puhetta kolmen liuskan verran.

Keenan kehui esimiehensä kirjallisia ja puhetaidollisia taitoja, joita hän myös ylläpitää lukemalla jatkuvasti paljon. Hän on myös aidossa emotionaalisessa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, mikä monissa puheissa näkyy muun muassa hänen liikutuksenaan yleisön reaktioista.

Yhtenä esimerkkinä Obaman mielenpainuvimmista puheista Keenan nosti Obaman Alabamassa pitämän vahvoja emootioita herättäneen puheen Verisen sunnuntain 50-vuotismuistojuhlassa.

– Sanat yksinään eivät muuta maailmaa, vaan se, mitä ihmiset tekevät, tai valitsevat tekevänsä tai jättävänsä tekemättä puheen kuultuaan. Toivo, ei ole sokeaa uskoa, vaan aktiivista tekemistä. Kerro siksi tarinasi aina toivoa herättävällä, optimistisella tavalla, kannusti Keenan suomalaisia kuulijoita.

Tilaa Framillan uutiskirje

Liittymällä Framillan uutiskirjeen tilaajaksi annan Framillalle luvan lähettää sähköpostiini ajankohtaista asiaa viestinnästä ja kutsuja tapahtumiin. Voit milloin tahansa poistua listalta ja poistaa tietosi rekisteristämme.

Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!

Share This