
Verottaja on laatinut omalle henkilöstölle toimivan ohjeen sosiaalisen mediaan.
Verohallinto somettaa, jotta ihmiset maksaisivat veronsa mielellään – sometiimin vetäjän 10 vinkkiä kankean organisaation kasvattamisesta sometähdeksi
Usein sanotaan, että ihmisen ei ole pakko kuin kuolla ja maksaa veroja. Tämä ei ole ihan täysin totta. Lainmukaisen verokertymän ja todellisen kertymän välillä on aina pieni erotus, niin sanottu verovaje. Sen torjuminen on yksi Verohallinnon ja sometiimin tehtävistä. Voiko tällaisista lähtökohdista syntyä hyvää somea?
No todellakin! Verohallinto on saanut viime aikoina paljon kehuja oivaltavasta sometekemisestään. Se on huomioitu jopa amerikkalaisessa mainosalan mediassa. Suomen verottaja! Toki nokkelat postaukset on noteerattu myös suomalaisessa mediassa.
Kankeana pidetty organisaatio onkin somessa hullutteleva ja helposti lähestyttävä. Miten käännös on tehty? Tästä aiheesta verohallinnon sometiimin vetäjä Nanna Jussila kävi kertomassa Framillan someaamussa. Tiivistimme Nannan mahtavan puheenvuoron näihin vinkkeihin:
1. Somettamisella pitää olla selkeä tavoite.
Verohallinnossa se on Verohallinnon tehtävän ja strategian toteuttamisen tukeminen. Verohallinnon hommahan on kerätä ne verot. Viestinnän keinoin voimme mm. edistää veromyönteisyyttä ja auttaa asiakasta toimimaan oikein.
2. Hassuttelemme somessa, jotta mielikuva meistä muuttuisi.
Se on tosi bueno, että ihmiset ymmärtävän meidänkin olevan ihmisiä. Hassuttelusta saamme palautetta, jonka mukaan ihmiset tulevat onnellisiksi meidän somepostauksista. Ei se veromyönteisyydelle nyt pahaakaan voi tehdä.
3. Some on tapa tuoda esiin verotuksen yhteiskunnallista merkitystä, ja tämä motivoi asiantuntijoitammekin.
Henkilöbrändistä ei oikein kannata meillä puhua, se nostattaa hieman karvoja pystyyn. Mutta sen me ymmärrämme, että Verohallinnon brändi ei ole yhdentekevä verovajeen kannalta. Brändiä tehdään joka päivä, niin somessa kuin asiakaspalvelussakin.
4. Käytämme käppyröitä.
Ne toimivat meidän toimialalla hyvin. Meillä on käytössä Canva-työkalu, jolla saa tehtyä helposti infografiikkaa.
5. Käytämme kuvia.
Koko henkilöstöllä on oikeus käyttää yhteistä laajaa kuvapankkia. Tässä rakennamme samalla työnantajakuvaa.
6. Luovu yksintekemisen kulttuurista.
Sisältö on parempaa yhdessä tehtynä. Toinen auttaa tekemään parempaa kamaa. Parhaat jutut syntyvät yhdessä.
7. Hassu ei voi olla, jos ei ole aikaa.
Meiltä kysytään usein, että miten ne teidän hassuttelut syntyvät. No luovuudella! Sille täytyy vaan olla tilaa. Jos elämä on täynnä palavereita, hyviä ideoita ei synny.
8. Pysy kartalla siitä, mitä maailmalla tapahtuu ja reagoi siihen.
On olennaista tietää, mitä oikeassa elämässä tapahtuu. Virastossa se helposti unohtuu. Verohallinnon syksyn somehitti oli juuri tällainen oivallus ajankohtaisesta aiheesta.
9. Some täytyy mittaroida. Data puhuu siinä, että ihmiset tykkäävät.
Jos viestijät haluavat johdon suuntaan perustella, miksi somea kannattaa tehdä, yleensä käppyrä on paras peruste.
10. Verohallinnon omille asiantuntijoille tärkein neuvomme on tämä: uskalla sanoa somessa vain yksi asia kerrallaan.
Asiantuntija mielellään laittaisi mukaan vaikka minkälaista disclaimeriä ja poikkeusta, mutta ne eivät someen mahdu. On uskallettava kiteyttää.
.